Tag Archives: gendhing pahargyan

Gending Upacara Pengantin Jogja dan Solo

Gending-gending jawa berikut ini untuk mengiringi upacara pengantin adat Jawa gaya Jogjakarta dan Surakarta, bersama Nyi. Tjondrolukito dengan Karawitan Ngesti Budhoyo.

Versi/Gaya Jogjakarta:

  1. Bindri
  2. Ldr. Pengantin Pl.Br
  3. Kidung Dhandhanggula Pengantin
  4. Ldr. Sriwidodo Pl.Br

Versi/Gaya Surakarta (Solo):

  1. Monggang
  2. Kodhok Ngorek – Larasmaya
  3. Kidung Dhandhanggula Pengantin
  4. Ldr. Slamet Pl.Br

3 Comments

Filed under Budaya, gendhing jawa

Gendhing Pahargyan Vol.2 – Mijil Sulastri

imagebam.com
Gendhing Pahargyan untuk pawiwahan pengantin oleh Paguyuban Karawitan Sekar Arum dengan waranggana Nyi. Supadmi, Suyatmi dan Cendhani Laras [Lokananta ACD-318].

  • Ayak-ayakan Sl.9 [Subamanggala lumebet sasana pawiwahan badhe mangarsani Kirab]
  • Ktw. Subakastawa Sl.9  [Panganten Kirab tumuju sasana busana]
  • Ktw. Mijil Sulastri Pl.Br  [Panganten Kirab saking sasana busana tumuju dhampar rinengga]
  • Ldr. Serang Pl.Br  [Subamanggala wangsul]
  • Ldr. Sri Rejeki-Ktw. Subakastawa Rinengga Pl.6  [Gendhing selingan ing swasana pawiwahan]
  • Bawa S.M. Dhandhanggula Sidoasih-Lgm. Setyatuhu Pl.6  [Gendhing selingan ing swasana pawiwahan]

2 Comments

Filed under Budaya, gendhing jawa

Pahargyan Panganten [Panggih]

imagebam.com
Gending Pahargyan Panganten oleh Keluarga Karawitan Studio RRI Surakarta pimpinan P. Atmosnoenarto dengan pesinden/waranggana Tukinem, Sumarmi dan Prendjak. Gending-gending ini untuk mengiringi acara prosesi panggih pengantin dan upacara lainnya.
1. Ldr. Wilujeng Pl.Br (Panganten Kakung Rawuh)
2. Kodok Ngorek-Ktw. Larasmaya Pl.Br (PangantenPanggih, kalenggahaken)
3. Ldr. Mugirahayu Sl.My (Ngabekten)
4. Ldr. Sriwidada Pl.Br (Mangayubagya)
5. Ldr. Tirtakencana Pl.6 (Martuwi/Besan Rawuh)
6. Ktw. LangenGita Sri Narendra Pl.Br (Temanten Kirab)

Leave a Comment

Filed under Audio, Budaya, gendhing jawa, Musik

Panyandra Upacara Panggih Temanten

Paripurna pasrah panampining putra temanten kakung dening para ingkang piniji kanthi lulus rahayu nir ing sambekala. Dumugi wahyaning mangsa kala laksitaning upacara salajengipun inggih panggihing putra temanten sekalian.
Jengkaring putra temanten putri ingkang sarta panggihing putra temanten sekalian binarung ungeling gangsa Kodhok Ngorek kalajengaken Ketawang Larasmaya laras pelog pathet barang

Sumangga, nuwun… 😉

Leave a Comment

Filed under Audio, Budaya, gendhing jawa, Musik

Upacara Sungkeman pada Pernikahan Jawa

sungkeman

Sungkeman dalam prosesi pernikahan adat jawa merupakan suatu prosesi yang sakral dimana kedua mempelai pengantin meminta ijin dan restu kepada orang tua untuk menikah. Selain sebagai prosesi untuk meminta maaf dan minta ijin kepada orang tua, sungkeman juga sebagai simbol wujud bakti dan rasa hormat dari anak kepada orang tua dan mertuanya, agar saat membina sebuah rumah tangga nanti diberikan keselamatan dan terhindar dari mara bahaya.
Pertama-tama pihak yang disungkemi oleh kedua mempelai adalah pengantin perempuan. Pengantin secara bergantian melakukan sungkeman kepada ayah dan ibu dari pengantin perempuan. Kemudian kedua pengantin melakukan sungkeman untuk kedua orang tua pengantin pria.

“Sanggya para lenggah ingkang tansah hanampi berkah. Ibu tuwin Rama, sumrambah besan sekalian. Wus Samapta ing gati siaga ing dhiri, hanganthi sungkem pinanganten sarimbit kairing puja pamuji kanthi Widada nir ing sambikala”     (untuk mengiringi prosesi sungkeman dilantunkan gending Ldr. Sri Widada laras pelog barang)

2 Comments

Filed under Budaya, gendhing jawa, Renungan

Gending Pahargyan – Nebus Kembar Mayang

imagebam.com
Inilah rangkaian Gending-gending untuk mengiringi upacara Pahargyan Pengantin Jawa pada prosesi Nebus Kembar Mayang.

1. Utusan pados kembar mayang – Ktw. Sanghyang Pl.6
2. Utusan bidhal – Ayak-Ayak Pl.6
3. Sade kembar mayang – Dhandhanggula Rerep Pl.6
4. Tata-tata wangsul – Pathetan Dhandhanggula Rerep Sl.9
5. Mboyong kembar mayang – Ilir-ilir Sl.9
6. Pasrah, tumuli bibar – Ayak-Ayak Umbul Donga Sl.My

Leave a Comment

Filed under Budaya, gendhing jawa, Musik

Tuladha Kirab Pengantin [Kanarendran]

Pada acara pahargyan pengantin adat Jawa, untuk mengiringi prosesi Kirab Pengantin atau lazimnya disebut Kirab Kanarendran yaitu jengkaring (budalnya) kedua pengantin dari sasana rinengga menuju sasana wiwaha dihadapan para tamu undangan.

“Wus dumugi unggyan ingkang tinuju, Ki Suba Manggala gya asung dhumateng putra temanten sarimbit nulya jengkar saking sasana rinengga, jengkaring putra temanten pindhane Sri Narendra lagya cangkrama kalihan ingkang garwa, binarung ungeling Ktw. Langengita SriNarendra.


Ora goleh seneng nanging kudu bisa gawe senenging liyan.
Ora golek marem nanging kudu bisa gawe mareming liyan.
Ora golek jeneng nanging kudu bisa njunjung asmaning liyan.

3 Comments

Filed under Audio, gendhing jawa